Obradował Zarząd Województwa

Obradujący pod przewodnictwem marszałka Adama Jarubasa Zarząd Województwa zdecydował o przekazaniu 36 tys. złotych na opracowanie „Podziału województwa świętokrzyskiego na obwody rybackie” oraz „Opracowanie mapy obrębów hodowlanych dla województwa świętokrzyskiego”.

Przekazana suma pochodzi z zaoszczędzonych w budżecie środków działu „Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska”. Za te pieniądze wykonane zostaną m.in. mapy, które umieszczone zostaną w powstającym systemie informacji przestrzennej województwa oraz portalu „Wrota Świętokrzyskie”. Mapy wykorzystywane będą również w prowadzeniu bieżących spraw związanych z gospodarką rybacką w naszym regionie.

* * *

63 projekty wpłynęły do ogłoszonego przez Urząd Marszałkowski konkursu na realizację zadań w ramach działania „Podniesienie jakości usług publicznych poprzez wspieranie placówek edukacyjnych i kulturalnych” (V Oś Priorytetowa - „Wzrost jakości infrastruktury społecznej oraz inwestycje w dziedzictwo kulturowe, turystykę i sport”). 59 z nich przeszło ocenę formalną, teraz Zarząd Województwa dokona oceny merytoryczno-technicznej tych projektów. Łączna kwota dofinansowania wniosków opiewa na ponad 178 tys. złotych (całkowita wartość zadań to ponad 318 tys. złotych).

* * *

Zarząd Województwa podjął uchwałę w sprawie powołania Zespołu ds. opracowania koncepcji Programu „Świętokrzyska e-Szkoła”.

Głównym celem tego programu będzie zaproponowanie pilotażowych rozwiązań systemowych dla świętokrzyskich szkół, pozwalających na skuteczne stosowanie technologii informacyjnych i komunikacyjnych oraz upowszechnianie korzyści z ich stosowania wśród nauczycieli, uczniów, rodziców, jednostek samorządu terytorialnego czy organów nadzoru. Planowane są działania wyposażenia szkół biorących udział w programie w nowoczesne rozwiązania techniczne - sieci radiowe, komputery przenośne i systemy interaktywne umożliwiające swobodny dostęp do Internetu z każdego miejsca w szkole oraz korzystanie z komputerów nie tylko w wydzielonych miejscach i pracowniach. Program zakłada również utworzenie w szkołach elektronicznych środowisk nauczania i uczenia się tzw. „platform edukacyjnych”. Poprowadzone zostaną także szkolenia dla nauczycieli, przygotowujące do integrowania technologii informacyjnej ze swoimi dziedzinami nauczania oraz wykorzystywania tej technologii w klasie.

cofnij
Data dodania: środa, 22 października 2008r.

wczytuję...

październik 2014