• Dzisiaj jest czwartek, 19 października 2017 roku. Jest to 291 dzień tego roku. Do końca roku pozostało 73 dni.
  • Imieniny: Alfreda, Ferdynandy, Frydy, Laury, Michaliny, Michała, Pawła, Pelagii, Piotra, Tomy...
  • Imieniny: ... Ziemowita, Skarbimira. Życzymy wszystkiego najlepszego!
  • Wschód słońca: 07:12, zachód słońca: 17:28, dzień trwa: 10 godzin i 16 minut
  • Księżyc w nowiu.

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

 
 
szukaj
Zamek w Chęcinach
Pałac Biskupów Krakowskich w Kielcach
Święty Krzyż
  • Badanie satysfakcji klienta zewnętrznego
  • Invest In Świętokrzyskie
  • Fundusze europejskie
  • Stypendia dla uczniów
  • Patronaty Marszałka
  • Konkursy
  • NASZ Region
  • Świętokrzyski Ośrodek Adopcyjny
  • Wakacyjny pociąg do SANDOMIERZA
  • Rzecznik Młodzieży
  • Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego
  • Dla Seniorów
  • Publiczny transport - koncesje

Kalendarium

 
wczytuję...
 
Poprzedni miesiąc październik 2017 Następny miesiąc
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie


Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), które prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.
W ten sposób chroni również małe przedsiębiorstwa związane z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy i restauracje serwujące dania regionalne przed upadkiem.
 
Przedsiębiorstwa należące do Sieci w poszczególnych regionach członkowskich, poprzez swoje działania w zakresie żywności wysokiej jakości „odwdzięczają” się regionom, promując ich kulinarne tradycje. Konsumenci zaś dzięki Sieci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu. 

kulinarne

Korzyści wynikające z członkostwa to: wykorzystanie charakterystycznego logo - kucharska czapka z nożem i widelcem z napisem "dziedzictwo kulinarne", publikacja informacji o przedsiębiorstwie na stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, udział w wyjazdach studyjnych, szkoleniach oraz targach organizowanych i współfinansowanych przez Urząd.

O członkostwo ubiegać się mogą producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Wszyscy kandydaci powinni działać w województwie świętokrzyskim, przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych oraz współpracować z innymi członkami Sieci.

Wnioski aplikacyjne przyjmowane są w:
Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego,
Al. IX Wieków Kielc, 25-516 Kielce, budynek C2.

Artykuły:

 
 
 
  • Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego
  • Wrota Świętokrzyskie
  • Internetowa telewizja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego
  • Regionalny Program Operacyjny Województwa Świętokrzyskiego 2014-2020
  • Projekt wyszehradzki
  • Postanowienia Sądu
  • Petyycje
  • Konsultacje społeczne projektu Statutu Województwa
  •  Green Velo - Wschodni Szlak Rowerowy
  • Centrum Kongresowego Targów Kielce
  • Grunt na medal 2016
  • Gra „Zaczarowana kraina”
  • Świętokrzyska Rada Działalności Pożytku Publicznego
  • Współpraca zagraniczna
  • System Informacji Przestrzennej Województwa Świętokrzyskiego
  • "Świętokrzyska Victoria"
  • Wrota Świętokrzyskie
  • Rozkład jazdy busów
  • Centrum Obsługi Inwestora
  • Projekt "Re-Turn"
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne
  • Regionalny Program Operacyjny Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020
  • Nabór wniosków
  • Fundusze Europejskie Polska Wschodnia
  • Gospodarka Odpadami
  • Nasz Region - Świętokrzyski Informator Samorządowy
  • Dom Polski Wschodniej
  • Program Rozwój Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
  • Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
  • Europejskie Centrum Bajki
  • Świętokrzyski Fundusz Poręczeniowy
  • Fundusz Pożyczkowy Województwa Świętokrzyskiego
  • Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój
  • Strategie programy projekty
  • Serwis mapowy województwa świętokrzyskiego
  • Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie
  • Świętokrzyska Nagroda Jakości
  • e-Wykazy
  • Świętokrzyski Racjonalizator
  • Oddział Geodezji i Kartografii
  • Świętokrzykie Czaruje
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna
  • Wojewódzki Dom Kultury
  • Portal Informacji Kulturalnej
  • Muzeum Wsi Kieleckiej
  • Muzeum Narodowe w Kielcach
  • Filharmonia Świętokrzyska im. O. Kolberga w Kielcach
  • Świętokrzyskie Biuro Rozwoju Regionalnego
  • Świętokrzyski System Innowacji
  • Urząd Pracy
  • Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka
  • Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli
  • Nowe horyzonty edukacji filmowej
  • Ciuchcia Ponidzie
  • e-Świętokrzyskie
  • Związek Województw RP
  • Rządowe Centrum Legislacji
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Morawicy
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Skarżysku-Kamiennej
  • Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością
  • PWP Mój nowy zawód w zielonej gospodarce
  • Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach
  • Projekt pn.: "Zakup taboru kolejowego do obsługi połączeń międzywojewódzkich realizowanych przez Województwa: Małopolskie, Podkarpackie, Śląskie i Świętokrzyskie"
  • Kampania edukacyjna "Czym palę w piecu – tym oddycham"
  • Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach
  • ENERSELVES Interreg Europe
  • Projekt RDI2CluB

copyrights @ 2013 - 2017 Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego